У Сумах підприємці дізналися про нові можливості залучення фінансування для бізнесу

26 жовтня 2018 р. в приміщенні Конгрес-центру СумДУ відбувся семінар «Нові можливості та технології залучення фінансування для малого та середнього підприємництва (МСП)» для підприємців Сумщини.
Даний захід організовано ГО «Рада молодих вчених» на базі Центру інформаційної підтримки бізнесу м. Суми в межах ініціативи EU4Business Європейського Союзу, за грантової підтримки Європейського банку реконструкції та розвитку.

Семінар розпочався з ознайомчої лекції на тему «Європейський досвід банківського фінансування МСП та його значення для України», яку прочитав учасникам Левенте Ковач, Генеральний секретар асоціації банків Угорщини.
Про «Європейські інструменти грантового фінансування малого та середнього бізнесу» розповіла присутнім Наталія Євченко, Голова Секретаріату Реанімаційного пакету реформ (РПР), консультант з написання проектів до структурних фондів ЄС (спеціалізація на країнах Скандинавії та Німеччини).
Доступно про «Значення монетарної політики для розширення банківського кредитування. Оцінки НБУ щодо перспектив розвитку економіки України» подала у своїй доповіді Альона Закутня, головний економіст Департаменту монетарної політики та економічного аналізу Національного банку України.
Ігор Чернявський, директор Сумської філії КБ «ПриватБанк», виступив на семінарі з доповіддю «Проблеми та перспективи банківського кредитування МСП на Сумщині».
Щодо «Можливостей співпраці з ЄБРР для малого і середнього бізнесу» було цікаво послухати виступ Тимура Халілова, аналітика Групи з фінансування та розвитку малого і середнього бізнесу ЄБРР.
Про «Можливості та умови залучення фінансування малим та середнім бізнесом у 2019» проінформавув присутніх Дмитро Духно, начальник відділу регіональних продажів малого та мікробізнесу базове відділення (м. Суми) АТ «Райффайзен банк Аваль».
В другій частині форматом заходу було передбачено роботу круглого столу та проведення воркшопу з написання грантової заявки суб”єктами МСБ.
На круглому столі за участі експертів, керівництва регіональних підрозділів банків, представників місцевих органів влади, керівників бізнес-асоціацій, власників бізнесу, керівників фінансових підрозділів підприємств відбувалося жваве обговорення на тему «Практичні аспекти залучення фінансування для МСП Сумщини: проблеми та можливості».
Велике значення для учасників мав воркшоп на тему «Написання грантової заявки суб’єктами малого та середнього бізнесу: підготовка проекту на прикладі SMI Instrument Horizon 2020», який провела Наталія Євченко, консультант з написання проектів до структурних фондів ЄС.
Учасникі семінару відзначили, що отримали чимало корисних порад та практичних інструментів щодо пошуку та залучення фінансування для розвитку власного бізнесу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *